Czy wiesz jak zrobić sznycel cielęcy po wiedeńsku?

Oto klasyczny przepis na sznycel cielęcy po wiedeńsku
/ 09.09.2010 13:57

Składniki:

  • 4 sznycle z zadniej cielęciny ( grubości 1 cm),
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 jaj,
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz

Sznycle obrać z błon, lekko zbić tłuczkiem, nadać im kształt owalny, oprószyć solą i pieprzem, zostawić na 10-15 min, panierować najpierw w mące, później w jaju, a na końcu w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz (masło i oliwa)i smażyć na złoty kolor na niezbyt silnym ogniu (po 4 min z każdej strony),przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple (np.w nagrzanym piekarniku).

Na patelnię wbić 4 jaja i smażyć pod przykryciem, aż białko zacznie się ścinać.Usmażone jaja położyć na sznyclach, obok umieścić cząstki cytryny. Podawać z ziemniakami zapiekanymi z masłem i cebulą oraz surówką z marchewki.

UWAGA! Zamiast smażonych jaj można wziąć chrzan. Na usmażone sznycle położyć po 1-2 łyżce świeżego startego chrzanu, przybrać je filetami anchois z kaparami ( po jednym na sznycel) i cząstkami cytryny.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)