Czy wiesz jak zrobić schab zapiekany?

Składniki: szynka z prosięcia, cebule, tłuszcz, kolendra, schab
Czy wiesz jak zrobić schab zapiekany?

Starannie oczyszczony schab natrzeć na 2 godz. solą wymieszaną z tłuczonym kolendrem.

Rozgrzać na brytfannie tłuszcz, włożyć mięso, polać tłuszczem i piec w miernie ogrzanym piekarniku polewając sosem; sos skraplać, wodą, aby się nie palił. Gdy mięso na pół upieczone, włożyć do sosu cebulę, usmażyć ją w tłuszczu na złoty kolor.

Miękkie mięso pokrajać na cienkie płaty wraz ze skórą i tłuszczem. Podawać z wszystkimi rodzajami kapusty i z ziemniakami, z knedlami z ziemniaków lub z bułki.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)