Czy wiesz jak zrobić rumsztyk?

Składniki: rostbef, smalec, masło, mąka, sól, pieprz
Czy wiesz jak zrobić rumsztyk?

Z rostbefu usunąć kości, mięso obrać z błon, pokrajać w poprzek włókien na 4 równe części i rozbić tłuczkiem na owalne plastry grubości 1-1,5 cm. Tłuszcz rozgrzać na patelni.

Mięso posypać solą, mielonym pieprzem i mąką. Włożyć na silnie rozgrzany smalec i usmażyć z obydwu stron do zrumienienia z zewnątrz. Pod koniec smażenia dodać masło. Nie należy smażyć zbyt długo wystarczy 3-4 min. z każdej strony, aby rumsztyki nie wyschły; wewnątrz powinny być różowawe.

Podawać na gorąco z frytkami, struganym chrzanem oraz z sałatą, sałatką z pomidorów i cebuli, ogórkiem konserwowym i jarzyną z wody, np. kalafiorem, fasolką szparagową lub brukselką.

Zobacz także: Tabela czasu grillowania wołowiny i cielęciny

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)