Zatrucie lub nawet śmierć - takie mogą być skutki łączenia leków z alkoholem...

Czy wiesz jak zrobić koźlę po sycylijsku?

Oryginalny przepis na koźlę po sycylijsku
/ 11.09.2010 13:15
Zatrucie lub nawet śmierć - takie mogą być skutki łączenia leków z alkoholem...

Składniki:

  • 1 koźlę,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pieprz
  • listki laurowe, 
  • białe wino,
  • sok pomarańczowy, 
  • sok z 2 owoców granatu, 
  • sól
  • cynamon,
  • czerwone peperoncino

Mięso koźle pokrój na wystarczające duże kawałki, lub kup od razu 2 kg pokrojonego mięsa, wybierając części obfite w mięso. Do dużej blachy do pieczenia wlej oliwę, włóż posiekaną cebulę, czosnek, kilka ziarenek pieprzu i listki laurowe, nałóż mięso w kawałkach, skrop je jeszcze oliwą i wstaw blachę do piekarnika na 180 st. C.

Gdy mięso zacznie się rumienić, obróć kawałki na drugą stronę, poczekaj, aż się zrumienią i całość polej winem wymieszanym sokiem z pomarańczy. Kontynuuj pieczenie, obracają mięso i uważaj, aby sos nie stał się zbyt gęsty i nie przypalił się.

Na koniec mięso polej sokiem z owoców granatu, wierzch delikatnie posól, dopraw pieprzem, posyp szczyptą cynamonu, a do sosu dodaj kilka posiekanych papryczek peperoncino.Obróć mięso, wyłącz piekarnik i blachę z potrawą zostaw jeszcze w nim na kwadrans, następnie podawaj.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23.09.2017 16:37
brak ilości składników, nie ma czasu pieczenia