Składniki:
- 50 dag piersi indyka,
- 30 dag pieczarek,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 25 dag mrożonych brokułów,
- 2 łyżki mąki,
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka (kostki),
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 10 dag startego żółtego sera (gouda),
- sól,
- pieprz
Mięso pokroić w cienki plasterki wielkości plastrów cytryny. Pieczarki umyć i pokroić w grube płatki. Do garnka wlać 2 szklanki wody, osolić ja i osłodzić szczyptą cukru, zagotować. Do wrzątku włożyć różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotować 4 min, następnie odcedzić na sicie.
W rondelku rozgrzać tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), smażyć przez 2-3 min pokrojone pieczarki, zalać bulionem, zagotować. Potem dołożyć mięso i dusić na małym ogniu przez 15 min w rondelku przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Zaprawić śmietaną wymieszana z mąką, oprószyć solą i pieprzem.
Do wysmarowanego masłem (łyżka) naczynia żaroodpornego włożyć najpierw brokuły, potem mięso i sosem, wierzch posypać startym serem. Naczynie wstawiać na górna półkę piekarnika nagrzanego do 250 st. C.Potrawę zapiekać 10-15 min. Jest gotowa gdy ser się zarumieni. Podawać z ziemniakami zapiekanymi na sposób francuski oraz surówką lub zielona sałatą mieszaną.
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu