Czy wiesz jak przyrządzić filet z indyka zapiekany z brokułami?

Oto sposób na przyrządzenie indyka zapiekanego z brokułami
/ 10.09.2010 14:24

Składniki:

  • 50 dag piersi indyka,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 25 dag mrożonych brokułów,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka (kostki),
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 10 dag startego żółtego sera (gouda),
  • sól,
  • pieprz

Mięso pokroić w cienki plasterki wielkości plastrów cytryny. Pieczarki umyć i pokroić w grube płatki. Do garnka wlać 2 szklanki wody, osolić ja i osłodzić szczyptą cukru, zagotować. Do wrzątku włożyć różyczki brokułów i od momentu, gdy woda ponownie zawrze, gotować 4 min, następnie odcedzić na sicie.

W rondelku rozgrzać tłuszcz (łyżka oliwy i łyżka masła), smażyć przez 2-3 min pokrojone pieczarki, zalać bulionem, zagotować. Potem dołożyć mięso i dusić na małym ogniu przez 15 min w rondelku przykrytym i postawionym na płytce ochronnej. Zaprawić śmietaną wymieszana z mąką, oprószyć solą i pieprzem.

Do wysmarowanego masłem (łyżka) naczynia żaroodpornego włożyć najpierw brokuły, potem mięso i sosem, wierzch posypać startym serem. Naczynie wstawiać na górna półkę piekarnika nagrzanego do 250 st. C.Potrawę zapiekać 10-15 min.  Jest gotowa gdy ser się zarumieni. Podawać z ziemniakami zapiekanymi na sposób francuski oraz surówką lub zielona sałatą mieszaną.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)