Składniki: 1,5 kg wołowiny bez kości na pieczeń, 10 dag słoniny pokrojonej w długie słupki, łyżeczka papryki, 4 łyżki oleju, cebula pokrojona w plastry, 4 suszone grzyby, ½ szklanki śmietany, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. Marynata: 2 szklanki wody, 2 liście laurowe, po 4 ziarna pieprzu i jałowca, pokrojona cebula, ½ szklanki białego octu winnego.
Grzyby namocz w ½ szklanki wody. Zamieszaj i zagotuj w garnku wszystkie składniki i marynaty. Ostudź i zalej nią mięso. Przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.
Słoninę włóż do zamrażarki na 3 godziny. Mięso wyjmij z marynaty, osusz, naszpikuj słoniną, oprósz solą, pieprzem i papryką. Zrumień na oleju. Podlej szklaną wody, dodaj cebulę i grzyby z wodą, w której się moczyły. Przykryj, duś 1,5 godziny. Co jakiś czas przewracaj mięso. Miękkie wyjmij.
Sos z duszenia zapraw mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną. Podawaj do pieczeni.
Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs