Do przygotowania ryby po grecku będziemy potrzebowali kilku filetów mrożonej ryby, 5 średnich marchwi, 2 pietruszki, jeden mały seler, 3 cebule, słoik koncentratu pomidorowego, liść laurowy, ziele angielskie, 0,5 szklanki wody i cukier. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w talarki. Starte warzywa podsmażamy na na patelni, dodajemy odrobinę soli i dusimy pod przykryciem.
Rybę smażymy na oddzielnej patelni i odkładamy by wystygły. Do warzyw dodajemy ćwierć szklanki wody i nadal dusimy. Na patelni na której smażyliśmy rybę podsmażamy cebulę. Podsmażoną cebulę wraz z warzywami umieszczamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, dolewamy resztę wody i koncentrat pomidorowy, a także odrobinę cukru.
Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną układamy w półmisku na przemian warstwę warzyw i usmażoną rybę tak by na wierzchu znalazła się warstwa warzyw. Odstawiamy całość do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w lodówce.
Zobacz także: Z czym się jada grecki jogurt?