Czy wiesz jak przygotować karpia w czerwonym winie?

Alkohol zawiera sporą dawkę kalorii i taki zastrzyk energetyczny w wielu sytuacjach może być dla organizmu bardzo szkodliwy.
Karp w czerwonym winie - pyszny na kolację we dwoje
/ 06.08.2010 15:53
Alkohol zawiera sporą dawkę kalorii i taki zastrzyk energetyczny w wielu sytuacjach może być dla organizmu bardzo szkodliwy.

Składniki: 1 kg świeżej ryby, 200 g marchwi, 100 g pietruszki, 300 ml czerwonego wina, 80 g cebuli, 50 ml oleju, 50 g mąki pszennej, sól

Marchewkę, pietruszkę i cebulę podgotować w osolonej wodzie i pokroić w talarki.

Kawałki ryby ułożyć w brytfance posmarowanej olejem. Na wierzch położyć wcześniej ugotowane warzywa.

Zalać winem i dusić w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w gorącym piekarniku.

Gotową rybę wraz z warzywami przełożyć na talerz. Zrumienioną na oleju mąkę rozprowadzić winnym wywarem i zrobić zasmażkę.

Przed podaniem rybę polać przygotowanym sosem.

Zobacz też: Wino - savoir-vivre

Redakcja poleca

REKLAMA