Przygotowanie: 120 min
Porcja: 335 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 kg zadniej cielęciny
- 2 duże cytryny
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 250 ml wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Panierka:
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka miodu
- 3 łyżki posiekanej natki
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, wytnij w nim kieszonkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
2. Cytryny umyj, sparz, pokrój w plastry. Mięso nadziej cytrynami oraz ziarenkami zielonego pieprzu. Obwiąż nicią, formując zgrabną pieczeń. Natrzyj masłem.
3. Cielęcinę ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 90 min w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.
4. Wymieszaj składniki panierki i posmaruj nią mięso 10 minut przed końcem pieczenia.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>