POLECAMY

Cielęcina w sosie piwnym

Cielęcinę umyć, osuszyć i naszpikować w poprzek włókien pokrojoną w paseczki słoniną. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, do momentu, aż się spieni, następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron i na koniec posolić. Dolać piwo, rosół cielęcy i wszystkie przyprawy, po czym przykryć i dusić przez ok. 90 minut.

Składniki

  • 500 ml ciemnego piwa,
  • 1 kg cielęciny,
  • 40 g słoniny,
  • 40 g masła,
  • sól,
  • 500 g rosołu cielęcego,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 goździki,
  • 1 łyżka stołowa mąki,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania

Cielęcinę umyć, osuszyć i naszpikować w poprzek włókien pokrojoną w paseczki słoniną. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, do momentu, aż się spieni, następnie osmaźyć mięso ze wszystkich stron i na koniec posolić. Dolać piwo, rosół cielęcy i wszystkie przyprawy, po czym przykryć i dusić przez ok. 90 minut.

Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. Z powstałego sosu wyjąć przyprawy, następnie dodać mąkę rozrobioną wcześniej z wodą i zagotować. Do zgęstniałego sosu dodać kremówkę, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mięso pokroić na plastry i podawać po polaniu sosem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)