Składniki
-
- 1 kg cielęciny,
- 40 g słoniny,
- 40 g masła,
- sól,
- 500 g rosołu cielęcego,
- 1 listek laurowy,
- 2 goździki,
- 1 łyżka stołowa mąki,
- 100 g śmietany kremówki,
- świeżo starta gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
Cielęcinę umyć, osuszyć i naszpikować w poprzek włókien pokrojoną w paseczki słoniną. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, do momentu, aż się spieni, następnie osmaźyć mięso ze wszystkich stron i na koniec posolić. Dolać piwo, rosół cielęcy i wszystkie przyprawy, po czym przykryć i dusić przez ok. 90 minut.
Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. Z powstałego sosu wyjąć przyprawy, następnie dodać mąkę rozrobioną wcześniej z wodą i zagotować. Do zgęstniałego sosu dodać kremówkę, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso pokroić na plastry i podawać po polaniu sosem