Cielęcina w potrawce z kartoflami

Zagotować w szybkowarze 2 szklanki wody z przyprawą "Jarzynka", cebulą, goździkami; solą, pieprzem i czosnkiem Wrzucić pokrojone na małe kawałki mięso, na wierzchu ustawić perforowaną wkładkę z oczyszczonymi i pokrojonymi kartoflami posypanymi solą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Składniki

  • 40 dag cielęciny bez kości
  • 1 kg kartofli
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka przyprawy "Jarzynka"
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
  • woda

Sposób przygotowania

Zagotować w szybkowarze 2 szklanki wody z przyprawą "Jarzynka", cebulą, goździkami; solą, pieprzem i czosnkiem Wrzucić pokrojone na małe kawałki mięso, na wierzchu ustawić perforowaną wkładkę z oczyszczonymi i pokrojonymi kartoflami posypanymi solą. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

W małym rondelku obok zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, wlać do sosu po wyjęciu wkładki z kartoflami, zagotować, a po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem. Sosem tym polewać kartofle po podaniu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)