Ciasto na pizzę II

Mąkę przesiać z solą do miski, w środku zrobić dłonią wgłębienie. 150 ml wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut. Rozpuszczone drożdże i olej wlać we wgłębienie w mące, wymieszać, dodać po łyżce resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać 10 min.
/ 20.10.2006 09:16

Składniki

  • 50 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z solą do miski, w środku zrobić dłonią wgłębienie. 150 ml wody wymieszać z pokruszonymi drożdżami i cukrem, odstawić na 5 minut. Rozpuszczone drożdże i olej wlać we wgłębienie w mące, wymieszać, dodać po łyżce resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać 10 min.

Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Podzielić na 2 połowy, spłaszczyć dłonią na placki.

Placki ciasta grubości 0,5 cm przełożyć do blachy, docisnąć dłonią brzegi. Poczekać ok. 5-10 min aż troszkę podrośnie i obłożyć składnikami. Odczekać kolejne 5-10 minut i piec na złoto 15 - 20 minut (250 stopni).