Chilli con carne

To popularne danie pochodzi z kontynentu amerykańskiego. Najlepiej podać je z ryżem.
/ 11.09.2007 16:53
Składniki:
- 45 dag wołowiny
- olej
- mielony kminek
- granulowany czosnek
- chili
- sól i pieprz
- po puszce pomidorów, czerwonej fasoli, kukurydzy

Mięso opłukać, pokroić, zemleć w maszynce z grubym sitkiem. W rondlu, garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone mięso, zrumienić, rozdzielając je widelcem w trakcie smażenia. Posypać mielonym kminkiem, proszkiem chili, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, można też dodać szczyptę cukru i oregano oraz świeżą, pokrojoną i wypestkowaną papryczkę chili. Mieszając, smażyć jeszcze 2 minuty. Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Dodać do potrawy pokrojone pomidory razem z sosem, przykryć, gotować na małym ogniu ok. 30 min. Przed podaniem połączyć z fasolą i kukurydzą, podgrzać.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/15.07.2012 22:22
Kuchnia meksykańska rządzi!Jak ktoś lubi to polecam tydzień meksykański w Lidlu od jutra!!