Cannelloni z pesto - prosty przepis na danie kuchni włoskiej

Przepis pochodzi z restauracji hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.
/ 19.02.2013 13:14
Składniki:
  • 4 płaty makaronu lazania,
  • oliwa z oliwek
Farsz:
  • 200 g mięsa z krabów,
  • 100 g krewetek koktajlowych,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 25 ml brandy,
  • 50 g sera typu parmezan,
  • sól,
  • pieprz
Sos pesto:
  • 150 g świeżej bazylii,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g orzeszków pinii,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • parmezan
Dekoracja:
  • bazylia,
  • pomidor
Sposób wykonania:

1. Przygotuj farsz: mięso z krabów, krewetki koktajlowe, łososia i pomidory zmiel w maszynce, wymieszaj z brandy i parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz przełóż do woreczka foliowego i odetnij róg torebki.

2. Przygotuj sos pesto: bazylię, czosnek i orzeszki pinii zmiksuj z oliwą na jednolitą, półpłynną masę. Dopraw do smaku solą.

3. Do szerokiego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj pół łyżeczki soli, trochę oliwy i zagotuj. Na wrzątek wrzuć płaty lazanii i ugotuj je al dente, a potem zahartuj zimną wodą.

4. Płaty makaronu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Wzdłuż szerszego boku wyciśnij farsz i zwiń w rulon. Ułóż na blasze, posyp parmezanem i zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Przełóż na talerz.

5. Przed podaniem skrop sosem pesto. Udekoruj listkami świeżej bazylii i cząstkami pomidora.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)