Cannelloni

Posiekać cebulę.Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć z cebulą, doprawić. Zmielić wołowinę, pokroić drobno oliwki, przesmażyć na patelni ok. 5 minut. Dodać pieczarki. Dodać rozkruszoną fetę, podsmażyć, mieszając jeszcze 3 minuty.
/ 20.10.2006 08:55

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Cannelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 30 dag startego żółtego sera
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.