Calzone z warzywami

Brzegi pierogów mocno ściśnij, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Możesz sobie przy tym pomóc widelcem.
/ 19.05.2010 13:03

Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 25 min Porcja: 520 kcal

Składniki:

- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

Farsz:
- 25 dag pokrojonych w plasterki pieczarek
- 10 dag zblanszowanych liści szpinaku
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 20 dag pokrojonej w kostkę szynki
- po pół czerwonej i żółtej, pokrojonej w kostkę papryki
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek tartego parmezanu
- mozzarella pokrojona w kostkę (12,5 dag)
- łyżeczka oregano

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. W szklance letniej wody rozpuść drożdże z cukrem. Sól zalej łyżką wody i odstaw  na 3 minuty. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę, czosnek. Zagnieć luźne ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Na farsz: na łyżce masła podsmaż pieczarki z połową czosnku i oregano. Przestudź. Na innej patelni na reszcie masła podsmaż paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem, mozzarellą i szynką.

3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj cienkie placki, obłóż połową farszu, zlep brzegi, formując pieróg. Ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 250 st.


Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA