Bułeczki z twarożkiem

Doskonały wariant letniej kolacji na ciepło.

Składniki:
- 1 opakowanie śmietankowego twarożku
- 2 dag drożdży
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 100 ml wody
- 25 dag mąki
- 4 łyżki brązowego cukru
- sól
- 2 łyżki oleju
- białko
- kiść winogron
- 2 morele lub brzoskwinie
- kilka suszonych moreli
- listki mięty

Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki mąki i cukru rozmieszać rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Płatki zalać wodą, gotować ok. 3 min, by wchłonęły płyn, ostudzić, przełożyć do miski. Dodać mąkę, cukier, sól i rozczyn, wymieszać. Wlać olej, wyrobić zwarte ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta uformować długi wąski pasek, pokroić go na 6 kwadratów. Bułeczki układać w formie wyłożonej pergaminem, posmarować białkiem, posypać płatkami owsianymi, odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 190°C, piec na złoty kolor.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)