POLECAMY

Bitki wołowe

Wołowinę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej

  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa

Sposób przygotowania

Grzyby moczyć przez kilka godzin.

Wołowinę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać pokrojone grzyby, zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić kilka godzin pod przykryciem aż mięso skruszeje.

Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Całość doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/8 lat temu
...dusić kilka godzin pod przykryciem-no ładnie,po takiej obróbce zostaje wiór bez wartości-a wystarczyło by zamarynować w przyprawach
/8 lat temu
To pewnie dobry przepis ale udziec. Polędwice jednak bym usmażył po 2 min na stronę zasiadł do kieliszka czerwonego.
/10 lat temu
Mięso wołowe solę pod koniec gotowania, pieczenia, duszenia, itp Solone dłużej sie gotuje.