Bitki

Mięso pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na tłuszczu aż się zeloci. W osobnym rondlu zeszklić cebulę na tłuszczu. Na zeszkloną wyłożyć plastry zrumienionego mięsa. Podlać winem lub wodą. Dusić do miękkości.
/ 18.06.2007 22:24

Składniki

  • ½ kg wieprzowiny

  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szklanki wody
  • pół cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w poprzek włókien na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.

Obsmażyć na tłuszczu aż się zeloci. W osobnym rondlu zeszklić cebulę na tłuszczu.

Na zeszkloną wyłożyć plastry zrumienionego mięsa. Podlać wodą. Dusić do miękkości.