Danie z kapusty kiszonej

Polskie danie na polskim stole.
/ 28.05.2019 16:44

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 50 dag białej kapusty
- kilka suszonych grzybów, najlepiej borowików
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- 1 łyżka mąki
- 40 dag boczku lub bekonu
- 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:
Grzyby opłukać, namoczyć. Kapustę kiszoną odciśnąć, posiekać. Kapustę białą poszatkować, dodać do kiszonej, zalać wodą, w której moczyły się grzyby. Wrzucić grzyby, udusić kapustę na małym ogniu. Mąkę przesmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę i boczek, podsmażyć, rozprowadzić 4 łyżkami zimnej wody, wleć do kapusty, przyprawić solą i pieprzem.

Dusić na małym ogniu, aż kapusta zgęstnieje.