Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 365 kcal
Składniki:
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- kilka ząbków czosnku lub 1 cebula
- 2 łyżki oleju do natłuszczenia blachy
- po 2 liście laurowe i ziarna pieprzu
Sposób wykonania:
1. Kiełbasę opłucz, osusz. Nakłuj widelcem co 2–3 cm.
2. Zalej wodą, włóż przyprawy, gotuj 10 min od chwili zagotowania.
3. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż kiełbasę na natłuszczonej blasze, posmaruj olejem, posyp pokrojonym czosnkiem lub cebulą, wstaw do piekarnika, piecz 15 min.
Dobry pomysł!
Zamiast gotować, możesz zwiniętą w ślimaka kiełbasę podsmażyć z obu stron na dużej patelni, potem nakłuć, odparować płyn i dopiero upiec.
Biała kiełbasa pieczona - przepis
Tradycyjny polski smak na wielkanocny stół!