Bakłażanowy pierścień

Będzie pożywniejszy, jeśli wzbogacisz go mięsem.
/ 15.11.2006 12:39

Składniki:
- 20 dag ryżu brązowego
- sól
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 dag sera owczego
- natka pietruszki
- ząbek czosnku


Ryż opłukać, ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, przemieszać widelcem, ostudzić. Bakłażany umyć. Jeden pokroić wzdłuż na dość cienkie plasterki, a drugi w małą kostkę. Plastry bakłażana oprószyć solą, usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie z kostką bakłażana, poddusić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do duszonych warzyw razem z koncentratem, dusić 5 min, przestudzić. Wymieszać z ryżem, serem, posiekaną natką i czosnkiem, przyprawić.

Pierścieniową, niezbyt głęboką formę żaroodporną wyłożyć plastrami obsmażonego bakłażana, tak by na siebie zachodziły. Formę wypełnić przygotowanym farszem, górę przykryć wystającymi plastrami bakłażana. Naczynie wstawić do piekarnika o temp. 190°C, piec ok. 20 min.

Nasza rada
Do potrawy zamiast ryżu można dodać ugotowane ziarna pszenicy lub kaszę kuskus. Będzie pożywniejsza, jeśli wzbogacisz ją mięsem. Użyj najlepiej mielonej wieprzowiny z szynki lub łopatki albo mięsa drobiowego. Po obsmażeniu mięso połącz z podduszonymi warzywami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/03.03.2007 11:49
zrobilam to i chyba mi nie wyszlo :D