Babka ziemniaczana z pieczarkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Sprawdź przepis!

Jeśli chcesz wzbogacić smak babki, możesz do niej dodać podduszone grzyby (np. dla wegetarian zamiast mięsa)
/ 03.07.2018 16:29
Babka ziemniaczana z pieczarkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie i pieczenie 1,2 godz. * 1 porcja – ok. 350 kcal

Składniki na 6 porcji babki ziemniaczanej z wędliną:

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag pieczonego mięsa, np. z kurczaka, indyka lub cielęciny, schabu
  • 10 dag parówek
  • cebula
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Upieczone mięso pokrój w niedużą kostkę, parówki obierz z osłonek i pokrój w plasterki, mięso i parówki dodaj do cebuli i smaż 5 min, stale mieszając.
  3. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę, jajko, cebulę z mięsem i posiekaną zieleninę, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  1. Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką i przełóż masę ziemniaczaną niezbyt grubą warstwą mięsa.
  2. Babkę ziemniaczaną piecz 40 min w temp. 200 st. C.

Ziemniaki inaczej - forum >>