Przygotowanie i pieczenie 1,2 godz. * 1 porcja – ok. 350 kcal
Składniki na 6 porcji babki ziemniaczanej z wędliną:
- 1 kg ziemniaków
- 15 dag pieczonego mięsa, np. z kurczaka, indyka lub cielęciny, schabu
- 10 dag parówek
- cebula
- szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
- tłuszcz i tarta bułka do formy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
- Upieczone mięso pokrój w niedużą kostkę, parówki obierz z osłonek i pokrój w plasterki, mięso i parówki dodaj do cebuli i smaż 5 min, stale mieszając.
- Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę, jajko, cebulę z mięsem i posiekaną zieleninę, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Naczynie żaroodporne do zapiekania wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką i przełóż masę ziemniaczaną niezbyt grubą warstwą mięsa.
- Babkę ziemniaczaną piecz 40 min w temp. 200 st. C.