Zabajone

Smak tego wspaniałego włoskiego deseru uzależniony jest od jakości użytego wina.
Składniki:
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- niepełna szklanka wina Gallo Family Chardonnay

Sposób wykonania:
Żółtka przełożyć do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach) ubić z cukrem na gęstą puszystą masę. Miskę ustawić na garnku z wrzącą (tylko lekko parującą) wodą. Powoli wlewać wino do masy jajecznej cały czas energicznie ubijając. Zdjąć miskę z ognia, gdy rozrzedzona piana będzie znów puszysta i gęsta. Całość ubijać jeszcze kilka minut. Podawać na gorąco, na zimno lub jako sos do lodów, galaretek czy owoców.

Rada
Wino Gallo Family Chardonnay można zastąpić maderą, porto, sherry lub (co może być ryzykowne) białym winem stołowym z dodatkiem kieliszka brandy lub czystej wódki.

Autor: Alicja Dulnik
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
zabajone mozemy nadac kazdy smak i nie musimy dodawac tylko wina czy porto, mozemy uzyc soku z cytryny(opcja cytrynowa bezalkoholowa), mozemy uzyc kazdego rodzaju likieru, czu mocnego alkoholu, w zaleznosci do czego chcemy uzyc nasze zabajone, ja naprzyklad ostatnio robiłem zabajone pinakolada z malibu do deseru ananasowego - totalny odjazd. pozdrawiam.