Z przepisów babuni - napój agrestowy

Jaki napój serwuje wam zwykle do obiadu babcia albo mama? Najczęściej pewnie jest to kompot.
Kompot z agrestu fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Zwłaszcza latem, gdy świeżych owoców jest w bród. Kompot tak naprawdę zaliczany jest do deserów, ale wystarczy do jego przygotowania użyć trochę mniej owoców i cukru, aby otrzymać smaczny napój.

Smaczny i, co ważne, o wiele zdrowszy niż sok z kartonu. Oczywiście pod warunkiem, że owoców nie będziesz zbyt długo gotować, a jedynie doprowadzisz całość do wrzenia, zestawisz z ognia i pozostawisz na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie napój nabierze prawdziwej mocy. I jeszcze jedno – przed podaniem kompot trzeba schłodzić. Smak kompotu można zmieniać, dodając do niego owocowy syrop lub listki mięty.


Oto przepis na napój agrestowy: 1 l wody zagotować, wsypać szklankę agrestu, zagotować. Dosłodzić, dodać gałązki mięty, ostudzić, przelać do dzbanka.

Źródło: Przyjaciółka

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)