Tagliatelle buraczane

Z sosem pesto, mulami i białym winem.
Składniki na 4 porcje:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- około 1/2 kg świeżych muli, tzn. omułków jadalnych (umytych, oczyszczonych i pozbawionych wąsów)
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 150 ml białego wina Gallo Family Chardonnay
- niewielka ilość masła
- 2 duże garści drobno posiekanej natki pietruszki
- około 1/2 kg makaronu buraczanego tagliatelle
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- sos pesto

Sposób wykonania:
Do rozgrzanego garnka (z grubym dnem i wysokimi ściankami) wlej oliwę i od razu wrzuć mule i czosnek. Nakryj pokrywką i - co jakiś czas potrząsając - podgrzewaj przez około 20 sekund, aż zacznie bardzo syczeć. Następnie wlej białe wino, ponownie nakryj pokrywką i pozostaw na dużym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Pod wpływem pary mule powinny się otworzyć (wszystkie zamknięte należy wyrzucić). Dodaj masło oraz natkę pietruszki i zdejmij z ognia. W osolonym wrzątku ugotuj makaron buraczany al dente. Delikatnie wymieszaj go z mulami, dopraw do smaku i udekoruj wierzch obfitą porcją sosu pesto.


Przepis pochodzi z książki "Oliver w kuchni", która ukazała się nakładem wydawnictwa Muza S.A.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)