Rukola w sosie

Do sałatek Koneser poleca białe wino wytrawne Gallo Family Sauvignon Blanc.
Składniki:
- 1 świeża rukola
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- pieprz
- parmezan lub inny twardy żółty ser


Sposób wykonania:
Rukolę oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, odwirować w specjalnej wirówce do sałaty albo dokładnie osuszyć ściereczką. Do miski wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać sok z cytryny, ubijać, aż sól się rozpuści, dodać czosnek i 2 łyżki oliwy, ubić na gładką masę. Nożem pokroić parmezan na cieniutkie płatki, część zetrzeć, rukolę wyłożyć na duży talerz. Przed podaniem sałatkę posypać parmezanem i skropić sosem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)