Roladki z cukinii

Do roladek Koneser poleca różowe wino półwytrawne Gallo Family White Zinfandel.
/ 14.11.2007 14:45
Składniki:
- 1 cukinia
- 200 g mielonego białego sera
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 6 suszonych pomidorów
- bukiet kolorowych sałat
- 2 łyżki majonezu
- 3 filety anchois
- 1 łyżka octu balsamicznego


Sposób wykonania:
Cukinię kroimy wzdłuż na plastry grubości 2 mm. Kratkę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Na kratce układamy plastry cukinii oprószone solą i pieprzem i skropione odrobiną oliwy z oliwek, pieczemy w piekarniku ok. 5 – 10 minut (temp. 200ºC). Ser mieszamy z uprzednio posiekanymi trzema filecikami anchois, natką pietruszki i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paski. Na upieczonych plastrach cukinii układamy ser oraz suszone pomidory i zawijamy w ruloniki.
Przygotowujemy sos do roladek: 2 łyżki majonezu mieszamy z plasterkami czosnku, octem balsamicznym oraz natką pietruszki. Liście kolorowych sałat (roszponka, radichio, sałata karbowana, sałata rzymska i in.) rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy. Na talerzu układamy bukiet sałat i trzy roladki z cukinii, całość polewamy sosem.

Rada:
Suszone pomidory – najlepsze są w zalewie z oleju, bez dodatków, tj. czosnku czy ziół. Zaostrzają i delikatnie zakwaszają smak, pięknie pachną.

Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)