Pieczona szynka

Mięso naciąć ostrym długim nożem tak, aby utworzyła się kratka.
/ 13.11.2007 12:03
Składniki:
- 2 kg surowej szynki wieprzowej ze skórą
- przyprawa do mięsa wieprzowego lub marynata

Na marynatę:

- 2 cebule,
- czarny pieprz w ziarnach
- po kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina Gallo Family Cabernet Sauvignon
- sól
- kilka goździków
- tłuszcz do posmarowania blachy


Sposób wykonania:
Mięso opłukać, natrzeć przyprawą, odstawić na dobę lub pokroić cebule, dodać pieprz i ziele angielskie, liście laurowe i sól, wlać wino z mięso zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 1–2 doby. Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie osączyć, starannie wytrzeć, żeby było całkiem suche z ostrym długim nożem naciąć skórkę z tłuszczem niezbyt głęboko, tak aby utworzyła się kratka. Do każdej kratki wpiąć po jednym goździku z blachę lub naczynie żaroodporne natłuścić, włożyć mięso z piec ok. 2 godz. w 180°C, polewając marynatą lub wytwarzającym się sosem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)