Pieczeń z dzika

Piec około 2 godzin w 180°C, polewając rozpuszczonym masłem.
Składniki:
- ok. 1,5 kg szynki z dzika
- sól
- ziele angielskie
- pieprz
- 2-3 jagody jałowca
- rozmaryn
- 100 ml octu
- 750 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 200 ml czerwonego wina Gallo Family Cabernet Sauvignon
- 5 dag słoniny
- 3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, oczyścić z błon, natrzeć solą, zmielonym pieprzem i zielem angielskim oraz rozmarynem i rozgniecionymi jagodami jałowca, ocet zagotować z wodą i cukrem, przestudzić, dodać wino, marynatą zalać mięso, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, co jakiś czas obracać, mięso osączyć, obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, piec około 2 godzin w 180°C, polewając rozpuszczonym masłem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)