Penne i czerwona cebula w szynce parmeńskiej

Przed podaniem udekoruj talerze rozmarynem i kminem.
/ 08.11.2007 13:21
 
Składniki:
- 800 g obranej i posiekanej cebuli
- 80 g masła
- 50 g kminu
- 100 ml białego wina Gallo Family Chardonnay
- sól, pieprz
- 320 g szynki parmeńskiej, cieniutko posiekanej
- 320 g penne
- 3 litry osolonej wrzącej wody
- 40 g posiekanej pietruszki
- 40 g utartego sera parmezan
- 4 łodyżki rozmarynu


Sposób wykonania:

Na niewielkim ogniu podgrzej na maśle cebule z kminem przez 45 minut, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj białego wina i dopraw solą oraz pieprzem, gotuj 15 minut. Wyłóż 4 miseczki szynką parmeńską. Ugotuj penne w osolonej wodzie, odcedź z wody, połącz z cebulą, pietruszką i parmezanem. Do smaku dodaj sól i pieprz. Wypełnij miseczki z szynką pastą i zawiń szynkę na wierzch, zakrywając makaron. Każdą porcję przełóż na talerz, odwracając miseczki do góry dnem. Udekoruj talerze rozmarynem i reszką kminu.

Przepis pochodzi z książki Diego Chiariniego "PASTA Agnesi…"
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)