Mokka - czekoladowa kawa
Kawa mokka to jeden z wariantów latte. Nazwa pochodzi od miejscowości Mokka w Jemenie, gdzie uprawia się kawę o czekoladowym smaku i aromacie. Wersja podstawowa tego napoju przygotowywana jest z espresso, mleka i ciemnej czekolady. Jednak istnieją inne możliwości i dodatki wzbogacające smak kawy. Można dodać bitą śmietanę i posypać całość cynamonem, niektórzy szczególnie upodobali sobie mokkę z syropem czekoladowym lub białą czekoladą zamiast czarnej. Najbardziej wymyślną wariacją jest tzw. Zebra, gdzie do kawy dodaje się syrop z białej oraz czarnej czekolady. Ci, którzy nie boją się mieszać smaków mogą dodać odrobinę whiskey lub aromat malinowy.
Zobacz także: Jak przygotować kawę po turecku?
Prosty przepis na pyszną kawę
Składniki:
- 1 filiżanka espresso
- 2 filiżanki mleka
- czekolada (może być w proszku)
- bita śmietana
- cynamon
Sposób przygotowania:
Najpierw należy zaparzyć espresso. Jeżeli nie posiadamy ekspresu do kawy, możemy przyrządzić ze zwykłej kawy bardzo mocny napój, dodając do wrzątku podwójną ilość produktu. Następnie w niewielkim garnku podgrzewamy mleko, często mieszając aby nie wykipiało. Do mleka dodajemy kilka kostek czekolady - białej lub ciemnej (można użyć czekolady w proszku, ale kawa nie będzie tak smaczna jak ze zwykłą czekoladą). Kiedy czekolada się rozpuści, łączymy mleko czekoladowe z espresso i dokładnie mieszamy. Gotową mokkę dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy odrobiną cynamonu. Smacznego!
Zobacz także: Jak Portugalczycy parzą kawę?