Przygotowanie 20 min * maceracja i leżakowanie 6 miesięcy i 2 tygodnie
Składniki na nalewkę z jarzębiny:
- 25 dag dojrzałych owoców jarzębiny zebranych po pierwszych przymrozkach
- 1 l spirytusu
- 5 szklanek wody
- 5 szklanek cukru
Sposób wykonania nalewki z jarzębiny:
- Owoce jarzębiny starannie umyj i osusz, oberwij z gałązek, wsyp do słoja, zalej spirytusem, szczelnie zamknij, ustaw w ciepłym, słonecznym miejscu na siedem dni. Po tym czasie zlej alkohol, przefiltruj przez watę lub bibułę filtracyjną.
- Z wody i cukru ugotuj syrop, gorący wlej do przefiltrowanego alkoholu, zamknij naczynie, odstaw na tydzień w ciemne miejsce, znowu przefiltruj, zlej do butelek, zamknij, odstaw na 6 miesięcy.
Niezastąpione domowe przetwory - forum >>