Makaron z mielonym mięsem

Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.
/ 14.11.2007 14:54
Składniki:
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- 150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 0,5 kieliszka białego wina Gallo Family Chardonnay
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki wody
- 500 g makaronu spaghetti
- sól

Sposób wykonania:
Cebulę, seler, marchewkę i rozmaryn drobno posiekać i podsmażyć w garnku w niewielkiej ilości wody. Dodać mięso mielone, rozgnieść widelcem i dobrze podsmażyć. Kiedy mięso jest dobrze zrumienione, dodać 0,5 kieliszka białego wina i gotować do odparowania. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe i 2 szklanki wody, posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/08.05.2007 13:25
Akurat ! Te 2 szkl. wody i 1,5 godzinne gotowanie zapewnią jałowy smak i zupełny brak aromatu, potrawa będzie niesmaczna po prostu. Ponadto nie wzięto pod uwagę czasu obróbki poszczególnych składników (najpierw się podsmaża mięso, a dopiero później dodaje warzywa, bo ich czas duszenia czy gotowania jest zdecydowanie krótszy, a rozgotowane są zwyczajnie niedobre!