Makaron z mielonym mięsem

Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.
/ 14.11.2007 14:54
Składniki:
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- 1 marchewka
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- 150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 0,5 kieliszka białego wina Gallo Family Chardonnay
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki wody
- 500 g makaronu spaghetti
- sól

Sposób wykonania:
Cebulę, seler, marchewkę i rozmaryn drobno posiekać i podsmażyć w garnku w niewielkiej ilości wody. Dodać mięso mielone, rozgnieść widelcem i dobrze podsmażyć. Kiedy mięso jest dobrze zrumienione, dodać 0,5 kieliszka białego wina i gotować do odparowania. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe i 2 szklanki wody, posolić. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej 1,5 godziny. Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z sosem i od razu podawać.