Krem z marchwi

Lekka, niskokaloryczna zupa z dodatkiem krewetek i porów. Doskonała jako danie na kameralne przyjęcie.
/ 13.11.2007 11:50
Składniki:
- 100 g cebuli
- 300 g marchwi
- 8 g masła
- 2 liście laurowe
- 1 l wywaru drobiowego
- 100 ml białego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 100 ml śmietany 30%
- 4-6 krewetek
- 1 por
- sól, pieprz biały i cukier do smaku
- oliwa do smażenia i do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:
Cebulę podsmażyć na maśle. Dodać marchew, liście laurowe i lekko poddusić. Następnie dolać wino i odparować. Do całości wlać wywar drobiowy i gotować przez 30 minut. Pod koniec dodać śmietanę i ponownie gotować 30 minut, doprawić do smaku i wystudzić. Usunąć liście laurowe, całość dokładnie zmiksować. Podawać ze smażonymi krewetkami i porem prażonym w oliwie. Skropić oliwą z oliwek, udekorować natką pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)