Kminkowka

Nasiona kminku opłukać , osączyć na sicie i wsypać do słoja. Zagotować wodę...
/ 21.11.2007 00:22

Składniki
Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45 .
500 ml spirytusu o mocy 95 ,
1 łyżka cukru,
550 ml wody,
3 łyżki suszonego kminku.

Sposób przygotowania
Nasiona kminku opłukać , osączyć na sicie i wsypać do słoja. Zagotować wodę. Rozpuścić cukier w cieplej wodzie i po schłodzeniu wymieszać go ze spirytusem. Następnie wlać do słoja z kminkiem. Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni. Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.
Kminkówkę można sporządzić także na olejku kminkowym. W tym celu należy zrobić najpierw zapraw : 1 ml olejku kminkowego, miesza się ze 100 ml spirytusu o mocy 95 i otrzymuje się 1 procentowy roztwór olejku. Następnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek. Wódka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.
Kminkówkę , podobnie jak inne nalewki ziołowe, można podawać z lodem w szklance jako
aperitif przed posiłkiem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)