Kawa z kardamonem i likierem pomarańczowym

Używając ręcznego miksera ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon...
/ 03.08.2007 13:19

Składniki
100 ml bitej śmietany
3 zielone strączki kardamonu
1 pomarańcza
1 jedna łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki likieru pomarańczowego
200 ml mocnej kawy,

Sposób przygotowania
Używając ręcznego miksera ubij śmietanę, aż będzie średnio gęsta. Rozetnij kardamon, usuń czarne nasionka i wyrzuć łupinki. Rozgnieć ziarna, dodaj do nich brązowy cukier i likier pomarańczowy, a następnie wymieszaj w żaroodpornym kubku. Wlewaj do niego kawę, zostawiając 3 cm wolnego miejsca od brzegu szklanki. Dobrze wymieszaj i poczekaj aż składniki się połączą. Następnie wlej delikatnie bitą śmietanę na górę kawy i udekoruj startą skórką z pomarańczy.