Jarzębiak wyborowy

Sporządzić zapraw : 265 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 250 ml wody, ...
/ 20.11.2007 23:47

Składniki
Zestaw na 1 litr wódki.
100 ml zaprawy jarzębinowej,
850 ml wódki czystej o mocy 40 ,
50 ml koniaku,
20 g cukru.

Zaprawa jarzębinowa (ilość na 5 l jarzębiaku):
75 g jarzębiny suszonej,
20 g śliwek suszonych bez pestek,
25 g rodzynków,
10 g suszonego głogu lub tarniny,
1 figa,
1 daktyl,
500 ml wódki ze spirytusu o mocy 50


Sposób przygotowania
Sporządzić zapraw : 265 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 250 ml wody, dzięki czemu uzyska się 500 ml spirytusu o mocy 50. Wszystkie surowce kilkakrotnie sparzyć na sicie, potem rozdrobnić i włożyć do słoja. Następnie wlać rozcieńczony spirytus. Macerować 4 tygodnie, mieszając, co drugi dzien. Po upływie tego czasu zlać ciecz znad owoców, po czym przefiltrować przez bibułe i wlać do butelek. Pozostałe w słoju owoce zalać niewielka ilością wody, dobrze wymieszać , pozostawić na 24 godz. Następnie wódkę zlać i dodać do zaprawy.
100 ml zaprawy zmieszać z wódka i koniakiem, dodać rozpuszczony w łyżce wody cukier i odstawić do dojrzewania na 3-6 miesięcy. Pozostała zaprawę zachować do późniejszego wykorzystania.
Do przyrządzenia jarzębiaku należy stosować szlachetne odmiany jarzębiny, zerwane dopiero po pierwszych przymrozkach. Dodanie do zaprawy głogu, tarniny, figi i daktyla nie jest konieczne, ale pożądane, gdyż wzbogacają one właściwości zapachowo-smakowe wódki. Z tego samego powodu może być zwiększoną ilość dodanego koniaku.