Sprawdź, jaką wodę najlepiej wybierać? Mineralną, a może źródlaną?

Wybór wody ma istotny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na przygotowywanie potraw. Odwieczna zagadka – mineralna, źródlana lub stołowa. Sprawdź, czym się różnią i jaką najlepiej kupować!
Sylwia Kazimierczuk / 13.03.2019 12:44
woda butelkowana fot. Adobe Stock

Woda źródlana – charakterystyka

Posiada poniżej 500 mg składników mineralnych na litr. Jest pozyskiwana z zasobów podziemnych oraz niskozmineralizowana. Najczęściej stosowana do przygotowywania potraw, w tym zup, gulaszy lub innych dań jednogarnkowych. To skuteczna opcja przy gaszeniu pragnienia, jednak niska zawartość wapnia lub magnezu sprawia, że jej suplementacja może nie być wystarczająca. Woda źródlana jest najczęściej wzbogacana chlorkiem wapnia lub magnezu – jest to zabieg przemysłowy, nie pochodzący bezpośrednio z natury.

Woda mineralna Jurajska

Wody mineralne – charakterystyka

Posiadają powyżej 500 mg składników mineralnych na litr. W zależności od miejsca wydobywania ta liczba może być zmniejszona lub zwiększona. Procentowo skład zawsze będzie się różnił. Naturalna Woda Mineralna Jurajska czerpana jest z poziomu triasowego, zbudowanego ze skał, które formowały się ponad 200 mln lat temu. Pochodzi z najgłębszych warstw ziemi, szczelnie odizolowanych strukturami geologicznymi od powierzchni skorupy ziemskiej. Są to wody, które nie są zanieczyszczone poprzez opady atmosferyczne. Dzięki temu ich skład zostaje nienaruszony.

Przytoczona naturalna woda mineralna Jurajska jest bogata w składniki mineralne nie przekraczające 1500 mg na litr. Skutecznie uzupełnia codzienne niedobory i redukuje pragnienie. Posiada Pozytywną Opinie Instytutu Matki i Dziecka. To rekomendowany sposób na odpowiednie nawodnienie organizmu.

Zobacz też:
Wiemy, którą wodę pić, aby cellulit był mniejszy! Sprawdź! Surowa woda dotarła już do Polski! Groźna moda okiem dietetyka!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)