jak zrobić gorącą czekoladę fot. Adobe Stock

Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepis idealny na jesień i zimę

Do przygotowania gorącej czekolady potrzebujesz gorzkiej lub mlecznej czekolady, tłustego mleka, śmietany 18%, a także dużo cynamonu i odrobiny soli. Całość zwieńczą słodkie pianki marshmallows.
/ 05.10.2020 12:16
jak zrobić gorącą czekoladę fot. Adobe Stock

Jak zrobić gorącą czekoladę domowej roboty? Oczywiście, możesz kupić w sklepie gotowy proszek i przyrządzić ten napój w wersji instant. Nie da się jednak ukryć, że jego smak nie będzie tak pyszny jak wtedy, gdy przygotujesz gorącą czekoladę na bazie ulubionej tabliczki.

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Oto składniki na 2 porcje:

  • 1/2 litra mleka,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 70 gram czekolady o zawartości kakao około 70%, drobno posiekanej,
  • 30 gram czekolady mlecznej, drobno posiekanej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • pianki marshmallows do dekoracji,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Około 150 ml mleka podgrzej na średnim ogniu, dodaj czekoladę.
  2. Mieszaj, aż cała się rozpuści i dodaj resztę mleka oraz śmietanę.
  3. Podgrzewaj do momentu aż mikstura będzie gorąca, lecz nie będzie się gotować – dodaj cynamon oraz sól.
  4. Przed podaniem warto energiczniej zamieszać – spowoduje to powstanie przyjemnej pianki na powierzchni czekolady.
  5. Wierzch gorącej czekolady ozdób piankami marshmallows.

Wybór odpowiedniej czekolady

Najważniejszy jest wybór głównej gwiazdy wieczoru, czyli czekolady. Najlepiej zrobisz, wybierając gorzką czekoladę z około 70% zawartością kakao. Niektórzy, szczególnie dzieci, wolą jednak smak mlecznej czekolady, słodszy, bardziej kremowy. Gorzka czekolada to z kolei smak bardziej intensywny - możesz spróbować obu wersji i przekonać się, która bardziej trafia w twój gust.

Użycie zbyt gorzkiej czekolady, o zawartości kakao bliżej 100%, niesie ze sobą zagrożenie zbyt wytrawnego smaku – taka gorąca czekolada prawdopodobnie świetnie zastąpiłaby filiżankę espresso po obiedzie, ale już nie tak dobrze nadaje się do rozgrzania w zimowe popołudnie.

Aby idealnie połączyć smak prawdziwego kakao i słodycz mlecznej czekolady, można użyć czekolady gorzkiej i mlecznej w proporcji 2 do 1. Ostrzegamy jednak, żeby zwracać uwagę na skład na opakowaniu i raczej wybierać te, w których kakao nie służy jedynie jako dodatek kolorystyczny.

Mleko i śmietana do gorącej czekolady

Czekoladę musisz koniecznie rozpuścić w mleku. Jego ilość zależy od tego, czy lubisz mniej, czy bardziej intensywny smak czekolady. Rozpuszczając czekoladę, używaj pełnego, tłustego mleka. Robienie z gorącej czekolady dietetycznego napoju na odchudzonym mleku, to ślepa uliczka.

Niektórzy w poszukiwaniu bardziej kremowego smaku gorącej czekolady sięgają po śmietanę i rzeczywiście - o ile śmietanka 18% dodana w odpowiedniej proporcji do mleka (1 część śmietany do 5 części mleka) dodaje czekoladzie śmietankowego, kremowego posmaku, to śmietana bardziej tłusta sprawi, że mamy do czynienia bardziej z deserem niż rozgrzewającym napojem.

Dodatki do gorącej czekolady - na słodko i na słono

Co do dodatków - warto zastanowić się na cynamonem, który nie przytłacza swoim aromatem smaku czekolady. Niektórzy dodają również wanilię, kardamon, a nawet gałkę muszkatołową.

Sięgając po inspiracje do Majów, możesz zdecydować się na szczyptę ostrych przypraw, jak chilli. Warto również spróbować gorącej czekolady z odrobiną soli.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.01.2012Zobacz więcej przepisów z użyciem czekolady:

Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia
Nie jest to zdrowy deser, ale dzięki czekoladowemu ciastu z ciastek przekonasz się do wypieków, a twoje dzieci będą wniebowzięte. Potrzebujesz masło, kakao, cukier, herbatniki. Obejdziesz się bez jajek i mąki.
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe? To możliwe. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Fit ciasto czekoladowe będzie idealne dla osób dbających o linię, a także tych na diecie wegańskiej. Ma intensywny smak, jest wilgotne i idealne na do kawy.
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake, czyli przepis na czekoladowy deser z płynnym środkiem
Lava cake to prosty, ale bardzo efektowny deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Gwarantujemy, że nie ma szans, by skończyć tylko na jednym ciastku!
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana z kakao i polewą czekoladową. Prosty przepis
Babka ucierana jest bardzo puszysta, a do tego wyjątkowo wilgotna. Nasze ciasto ma dodatek kakao, a do tego pyszną intensywnie czekoladową polewę.
Ptysie z kremem i polewą czekoladową. Przepis na przepyszny deser
Ptysie z kremem i polewą czekoladową. Przepis na przepyszny deser
Ptysie to doskonały pomysł na deser podczas rodzinnego spotkania. Te malutkie, zwane profiterolkami, je się na kęs. Dodaj do nich kremu czekoladowego.
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy. Idealny do tortu lub ciasta czekoladowego
Biszkopt czekoladowy możesz przełożyć kremem lub po prostu ozdobić go polewą. Jest bardzo wilgotny i intensywnie czekoladowy.
Fondant czekoladowy. Przepis na idealny deser z płynnym środkiem
Fondant czekoladowy. Przepis na idealny deser z płynnym środkiem
Fondant czekoladowy to naprawdę wyjątkowy deser. Po rozkrojeniu wypływa z niego pyszna, czekoladowa masa.
Bezglutenowa tarta czekoladowa przepis
Bezglutenowa tarta czekoladowa przepis
W poszukiwaniu bezglutenowej alternatywy dla owocowych ciast z kremem czy pączków polanych słodkim lukrem możemy sięgnąć po przepis na ciasto czekoladowe, które sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. W połączeniu z naszymi ulubionymi owocami: bananami, malinami czy truskawkami oraz dodatkami, w postaci wiórków kokosowych lub orzechów włoskich, smakować będzie naprawdę wyjątkowo.
Placek czekoladowo-śmietankowy - przepis składniki i przygotowanie
Placek czekoladowo-śmietankowy - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny deser: oto placek czekoladowo-śmietankowy!
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Idealny wypiek na bożonarodzeniowy stół: aksamitny czekoladowy sernik z pomarańczami!
Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowiec z orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zajadaliśmy się nim jeszcze wcześniej, niż kultowym brownie. Ciężki, aksamitny czekoladowiec z orzechami: pyszności!
Czekoladowe ciasto z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowe ciasto z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Hit sezonu jesiennego: czekoladowe ciasto z gruszkami!
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten deser to prawdziwy hit: ciasto czekoladowe ze śliwkami o kuszącej konsystencji!
Czekoladowy deser w paski - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy deser w paski - przepis składniki i przygotowanie
Warstwowy deser czekoladowy to kuszący hit!