Jak parzyć kawę, aby nie tracić kofeiny?

Kawę cenimy nie tylko za smak – często pijemy ją, aby się "obudzić". Czy wiesz jak parzyć kawę, aby nie trafić kofeiny? Zobacz!
/ 23.02.2015 12:43

parzenie kawy

Fot. Fotolia

Wybierz gatunek kawy zawierający więcej kofeiny

Aby móc w pełni cieszyć się pozytywnymi właściwościami kawy, ważne aby przygotować ją tak, by zawierała jak najwięcej kofeiny.

"Wysoką zawartością tego związku charakteryzuje się Robusta, gatunek kawy o nieco ostrzejszym smaku. Ilość dobroczynnego związku w jej ziarnach utrzymuje się na poziomie od 1,7 do 4%" – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland.

Przygotuj espresso – ma najwięcej kofeiny!

"Tradycyjne espresso zawiera ok. 57 mg kofeiny, co wynika z dosyć krótkiego czasu ekstrakcji ziaren. Filiżanka kawy rozpuszczalnej ma już 95 mg, natomiast napar parzony w kafetierze najwięcej, bo aż 120 mg" – dodaje ekspert.

Dobrym sposobem na zwiększenie pozytywnego wpływu napoju na nastrój jest dodanie do kawy innych składników, np. startej czekolady, gałki lodów waniliowych, bitej śmietany lub cynamonu.

Należy jednak pamiętać, że tego typu „desery kawowe” charakteryzują się większą kalorycznością, powinny więc pełnić rolę okazjonalnych przysmaków.

O dietetycznych właściwościach można natomiast mówić w przypadku tradycyjnego espresso. Szacuje się, że 30 ml naparu bez dodatku mleka i cukru zawiera tylko jedną kalorię.

Źródło: Materiały prasowe More&More Marketing

Zobacz także: Jak przygotować kawę po turecku?