Gloog

Zalać korzenie wódka zostawić na 3 dni. Odcedzić , zmieszać z reszta. Zagrzać...

Składniki
10 g. całych ziaren kardamonu
10 g. całych goździków
25 g. cynamonu w kawałkach
1 l. wódki
1 butelka zwykłego czerwonego wytrawnego wina
1/2 l. tańszego portweinu
syrop z 1/4 kg. cukru
kubka wody
0.1 l brandy
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania
Zalać korzenie wódka zostawić na 3 dni. Odcedzić , zmieszać z reszta. Zagrzać. Do małych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdałów. Nalać .
Podawać w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie poniżej -20 stopni.
Gloog ma rożne warianty, tak tańsze jak i bardziej wyszukane, słabsze i mocniejsze.
Można dodać imbiru.
Można nie dodawać syropu, ale zagrzany zapalić i przelewać przez kostki cukru ułożone na
drucianej kratce.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)