Faszerowany łosoś

Do ryb Koneser poleca białe wytrawne wino Gallo Family Sauvignon Blanc.
/ 13.11.2007 13:17
Składniki:
- 1 sprawiony łosoś ok. 1 kg
- 2 czerstwe kajzerki
- 3 łyżki musztardy
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- po 1 marchewce i pietruszce
- 2 liście laurowe
- 1 kostka ziołowa


Sposób wykonania:
Rybę opłukać, osuszyć, ostrym nożem delikatnie wyciąć kręgosłup, aby nie uszkodzić mięsa, skropić sokiem z połowy cytryny, odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Bułki posiekać, dodać 1 ugotowane na twardo i posiekane jajko i 2 surowe jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odfiletowaną rybę rozłożyć na blacie na równej powierzchni, na środek wyłożyć przygotowane nadzienie, połączyć dwa brzegi, zszyć grubą nitką uważając, żeby farsz nie wypłynął. Łososia ułożyć na siatce garnka do gotowania ryb, obłożyć pokrojoną włoszczyzną i pokruszoną ziołową kostką, do garnka wlać 1 l wody, włożyć rybę, przykryć, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)