Deska serów

To fantastyczny pomysł, gdy chcemy spróbować nowych smaków lub... zabłysnąć przed gośćmi!
/ 14.11.2007 14:36
Deskę serów wymyślili Francuzi – najwięksi smakosze sera. Ich zdaniem, sery są na tyle smaczne i wyjątkowe, że można je serwować jako oddzielne danie. Najlepiej po zakończeniu głównego posiłku, ale przed deserem. Ta kolejność wcale nie jest przypadkowa. Sery neutralizują bowiem pokarmy o kwaśnym odczynie (do takich zaliczane są potrawy mięsne). Oczyszczają też zęby i kubki smakowe, przygotowując nas na odbiór zupełnie innych wrażeń smakowych.

A oto kilka wskazówek, dzięki którym deska serów podbije twoich gości.

Jak to zrobić?
Wybieraj różne gatunki
– kawałki serów o wadze 25–30 dag i o zróżnicowanym smaku i twardości kładź na dużej desce w pewnej odległości od siebie, by nie mieszały się ich zapachy.
Przygotuj tuż przed podaniem – przykryj kloszem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce.
Jedz w odpowiedniej kolejności – zaczynaj od serów łagodnych, a potem sięgaj po coraz ostrzejsze.

Dodatki doskonałe
- Pieczywo
. Obok deski serów postaw koszyczek z pieczywem. Najlepiej jak najbardziej zróżnicowanym – od pełnoziarnistego ciemnego, przez tradycyjny chleb, do białych bułek. Wielu smakoszy za najlepsze dopełnienie sera uważa jednak bagietkę i krakersy.
Uwaga! Do pieczywa nie podaje się masła, bo osłabia smak serów.
- Owoce świeże. Jabłka, winogrona (jasne i ciemne), gruszki. Orzeźwiają i świetnie przełamują smak sera. Położone na desce będą jednocześnie elementem dekoracyjnym. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością.
- Owoce suszone i orzechy. Morele, śliwki i orzechy włoskie również dobrze komponują się z serami.
- Inne. Wokół deski serów można też poustawiać naczynia z innymi dodatkami. Według uznania mogą to być np. oliwki, kapary, suszone pomidory czy seler naciowy. Ten ostatni dobrze komponuje się na przykład z cheddarem.

Najlepszy zestaw
- Ser twardy
- zwany serem żółtym, np. łagodny w smaku ser edamski, gouda czy ostrzejszy tylżycki, cheddar. Jeśli
podasz ostrzejszy ser żółty, zestaw go np. z łagodniejszym (mniej dojrzałym) serem pleśniowym.
Na desce możesz też położyć oscypek.
- Ser świeży czyli ser twarogowy. Sery te nie dojrzewają i mają krótki okres przydatności do spożycia. Należą do nich np. ricotta, mozzarella czy modny ostatnio ser kozi. Mogą mieć postać dających się kroić na plastry roladek czy stożków. Są delikatne w smaku.
- Ser pleśniowy - ser z przerostem pleśni białej (camembert, brie) lub niebieskiej (roquefort, lazur gorgonzola). W zależności od stopnia dojrzałości mogą być delikatne lub intensywne w smaku. Te bardzo aromatyczne podaje się na oddzielnej desce.

Nie ma jak wino
Smak sera doskonale podkreśla odpowiednio dobrane wino. Białe, czerwone, wytrawne, deserowe – tak naprawdę do każdego gatunku sera pasuje inny rodzaj wina. By jednak nieco ułatwić wam zadanie, proponujemy kierować się zasadą, że im ser ma intensywniejszy smak, tym cięższe wino do niego podajemy. Uniwersalnym rozwiązaniem będzie zaserwowanie białego wytrawnego wina o delikatnym aromacie. Z pewnością nie przytłumi smaku sera.

Noże do krojenia
By sery zachowały swój charakter, każdy gatunek powinno się kroić innym nożem. Tym rozwidlonym na końcu nie tylko odkroisz kawałek sera, ale też łatwo przełożysz go na talerzyk.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)