Czy wiesz jak przygotować karkade? fot. Czy.wieszjak.pl

Czy wiesz jak przygotować karkade?

Karkade to napar z kielichów kwiatowych hibiskusa o intensywnej, purpurowej barwie i kwaśnym lub lekko cierpkim smaku. Najczęściej znany jest z właściwości orzeźwiających, ale może być też podawany jako rozgrzewająca herbata.
/ 25.09.2010 06:35
Czy wiesz jak przygotować karkade? fot. Czy.wieszjak.pl

Zagotuj wodę, zalej suszone kielichy kwiatowe hibiskusa, przykryj i zaparzaj kilka minut.

Jeśli napar ma być podawany jako napój orzeźwiający - dodaj trochę ciemnego cukru trzcinowego i wanilii oraz ewentualnie kostki lodu.

Do naparu podawanego na gorąco dodaj nieco miodu, 2 goździki, plasterek świeżego imbiru i kapkę rumu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)