Czerwona pasta z łososiem

Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".
/ 08.11.2007 09:37
 
Składniki:
- paczka makaronu pappardelle
- filet z połowy łososia
- głowa, ogon, kręgosłup i skóra z łososia
- 2 pory
- 2 cebule
- 1 mały seler
- liść laurowy
- suszony koper
- kilka ziaren pieprzu
- 6 dojrzałych pomidorów
- masło
- pół kieliszka białego wina Gallo Family Chardonnay
- mały kieliszek anyżówki
- szczypta białego pieprzu

Sposób wykonania:
Głowę, ogon, skórę i kręgosłup łososia gotujemy z porami, cebulami, selerem, liściem laurowym, pieprzem w ziarnach i suszonym koprem w niewielkiej ilości wody. Po godzinie gotowania rybny bulion przecedzamy.
Na patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy białe wino, dusimy. Dodajemy kieliszek anyżówki i filiżankę naszego rybnego bulionu.
Łososia podsmażamy na maśle bardzo szybko i delikatnie.
Makaron mieszamy z sosem, na wierzchu układamy plastry usmażonego łososia, dekorujemy świeżym koperkiem.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)