Cassoulet - mięsiwa zapiekane z fasolą

Potrawa ta pochodzi z kuchni francuskiej.
/ 13.11.2007 11:52
Składniki:
- 50 dkg fasoli
- 25 dkg skórek wieprzowych
- 40 dkg surowej szynki
- 40 dkg kiełbasy
- 50 dkg gęsiny
- 25 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- litr rosołu
- szklanka białego wina Gallo Family Chardonnay
- sól, pieprz


Sposób wykonania:
Fasolę moczyć 12 godzin w wodzie. Dodać drobno pokrojone skórki wieprzowe, lekko posolić i gotować około godziny. Pokrojone na duże kawałki mięso obsmażyć na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Delikatnie wymieszać z ugotowaną i odcedzoną fasolą, włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rosołem, dodać drobno pokrojony boczek i wino. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 140°C przez 2,5 godziny.

Opracowanie: Mucha Ihnatowicz
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)