Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni z papryczką chili i mlekiem kokosowym rozgrzeje cię w jesienne i zimowe popołudnia! Zrobisz ją w pół godziny!
/ 17.10.2014 12:38

Zupa z dyni z papryczką chili i mlekiem kokosowym rozgrzeje cię w jesienne i zimowe popołudnia!

Zupa z dyni na ostro

fot. Fotolia

Zupa z dyni na ostro:

Składniki na 2 porcje:

•    0,5 kg dyni
•    Mała papryczka chili
•    1 cebula
•    0,5 szklanki mleka kokosowego
•    Trawa cytrynowa
•    Ząbek czosnku
•    1 łyżka oliwy
•    Łyżeczka startego imbiru
•    1 szklanka bulionu warzywnego
•    Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.    Obierz dynię i pokrój ją w kostki. Następnie ułóż na wyłożonej pergaminem do pieczenia blaszce i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 1 godzinę.

2.    Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. To samo zrób z papryczką chili, usuwając wcześniej pestki.

3.    Rozgrzej w garnku oliwę. Wrzuć na nią cebulę i czosnek. Podsmaż. Następnie dodaj chili, trawę cytrynową oraz starty imbir. Połącz składniki. Zamieszaj i zostaw na ok. 2-3 w garnku.

4.    Dolej do garnka bulion. Wrzuć upieczone kawałki dyni. Gotuj ok. 10-15 minut.

5.    Wyjmij trawę cytrynową. Dolej pół szklanki mleka kokosowego. Dodaj sól i pieprz do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)