Zupa z awokado i jarzyn

Pyszne danie dla wegetarian. Zdrowa i sycąca zupa na bazie awokado i jarzyn.

Pyszne danie dla wegetarian. Zdrowa i sycąca zupa na bazie awokado i jarzyn.

Można ją podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Podając ją jako chłodnik musimy schładzać zupę w lodówce minimum 4 godziny.

Żeby wyjąć pestkę z awokado, należy najpierw przeciąć owoc na połowę, a następnie trzymając w ręku polówkę awokado z pestką, drugą ręką wbić w pestkę nożyk i przekręcać go, aż pestka zostanie wyjęta.

Składniki:

  • duże dojrzałe awokado
  • puszka pomidorów
  • por
  • papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oleju roślinnego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka

Zupa z awokado i jarzyn

Przygotowanie:

Awokado obrać i zmiażdżyć widelcem, dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut. W garnku rozgrzać olej, dodać kukurydzę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i smażyć kilka minut, aż zmiękną.

Połowę obsmażonych warzyw włożyć do blendera, dodać awokado i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do czystego garnka. Wlać bulion i mleko, dodać resztę warzyw, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)