POLECAMY

Złociste krewetki na maśle

Ten przysmak kuchni indyjskiej spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Najlepszy przepis na krewetki na maśle.
Złociste krewetki na maśle

Składniki:

  • 5 krewetek (mrożone - obrane Black Tiger)
  • sok z 1/4 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • biały pieprz mielony
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić. Osuszyć. Przygotować marynatę z soku pomarańczy, cytryny , 2 łyżek oleju , 1/2 łyżeczki curry , szczypty soli i szczypty białego pieprzu. Wymieszać . Zalać marynatą. Zostawić w lodówce na 15 minut. Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Posypać resztą curry i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni. Lekko osolić. Podać z kawałkiem pomarańczy do skropienia sokiem, posypać natką pietruszki. Podać do tego chrupiącą bagietkę (można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę.

Autor: Babciagramolka

Zobacz także: Krewetki z grilla

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)